Κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν

Κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν

Κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν, σε αντίθεση με λίγα χρόνια πριν, σήμερα είναι απόλυτα εφικτή. Η κατασκευή ιστοσελίδας στο παρελθόν ήταν προνόμιο μόνο όσων γνώριζαν να γράφουν κώδικα: html, asp, php ή γνώριζαν να χειρίζονται κάποιο από τα προγράμματα κατασκευής website που κυκλοφορούσαν εκείνη την περίοδο.

Σήμερα το πρόβλημα αυτό έχει ξεπεραστεί. Πλέον η δημιουργία ιστοσελίδας είναι μια διαδικασία τόσο εύκολη που μπορείς μέσα σε λίγες ώρες, με τη χρήση ενός CMS, να έχεις ένα όμορφο και λειτουργικό website έτοιμο για χρήση.

Είναι όμως αλήθεια πως μπορώ να φτιάξω ιστοσελίδα μόνος μου δωρεάν;

Κατασκευή ιστοσελίδας – Τι χρειάζομαι

Πριν γράψω οτιδήποτε πρέπει να δούμε τι είναι βασικά η ιστοσελίδα, το website. Είναι αυτό που λέει η λέξη: μια σελίδα που υπάρχει στον ιστό του διαδικτύου. Δε μας απασχολεί το περιεχόμενο της αυτή τη στιγμή, αλλά πως μπορεί να υπάρξει σαν παρουσία στο internet.

Από τεχνικής πλευράς για να υπάρξει ένας ιστότοπος στο web απαιτούνται:

  1. Domain name (διεύθυνση ιστοσελίδας)
  2. Hosting Server (απομακρυσμένος υπολογιστής φιλοξενίας)
  3. CMS (με τη βοήθεια του θα ολοκληρωθεί η κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν)

Αμέσως γίνεται κατανοητό πως για να μην κοστίσει τίποτα το site μου πρέπει και τα τρία παραπάνω να τα εξασφαλίσω δωρεάν!

Ας το δούμε λοιπόν τι ισχύει:

Δωρεάν domain για το website μου

Βεβαίως και υπάρχουν δωρεάν domain names που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν. Θα τα βρείτε σε περίεργες καταλήξεις όπως τα .tk και τα .co.nf. Όμως να ξεκαθαρίσουμε πως το δωρεάν στα domain names πρώτου επιπέδου λήγει, άσχετα αν αυτό θα συμβεί μετά από ένα χρόνο. Το δωρεάν domain σου θα πάψει να είναι δωρεάν και θα χρειαστεί  να το πληρώσεις με το έτος για να συνεχίσει να βρίσκεται στην κατοχή σου.

Από την άλλη μπορείς να έχεις sub.domain δωρεάν για όσο διάστημα θές ή μάλλον για όσο διάστημα θα βρίσκεται σε λειτουργία το κύριο domain. Sub domains θα αποκτήσεις με τη δημιουργία ενός δωρεάν blog σαν το blogger και το WordPress.

Κανονικά θα έπρεπε να σταματήσω να γράφω άλλο για την κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν. Το blog στην ουσία του είναι ιστολόγιο κι όχι ιστοσελίδα αλλά λίγη σημασία έχει αφού μπορείς να τα διαμορφώσεις όπως επιθυμείς. Όπως και να το εξετάσεις, τα domains πρώτου επιπέδου (domain.tk – domain.co.nf όπως είδαμε νωρίτερα) είναι πολύ καλύτερα από τα sub.domain.names.

Συμπεραίνουμε πως μπορείς να έχεις δωρεάν domain, όχι καλής ποιότητας (άλλη ποιότητας το .com άλλη ποιότητα το .tk) και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ η τιμή ανανέωσής του μετά την πάροδο της δωρεάν περιόδου μπορεί να είναι ασύμφορη.

Δωρεάν hosting για το site μου

Βεβαίως και υπάρχουν εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες δωρεάν φιλοξενίας, πάντα με αστερίσκους, καθώς όλοι θέτουν διάφορους περιορισμούς:

  • Στο χώρο δίσκου
  • Στη μεταφορά δεδομένων
  • Στην υποστήριξη από database κ.α περιορισμούς ανάλογα την εταιρεία.

Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που η υπηρεσία φιλοξενίας πληρεί τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξει μια δωρεάν εφαρμογή CMS δημιουργίας ιστοσελίδων όπως πχ. το WordPress και σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιδόσεις θα είναι για απλό πειραματισμό και τίποτα περισσότερο. 

Συμπερασματικά, μπορούμε να βρούμε δωρεάν υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων αλλά η υπηρεσία δεν θα είναι καλή. Απλά!

Κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν

Όταν γράφω “κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν” εννοώ να καταφέρω να δημιουργήσω τον κώδικα που θα αποκωδικοποιεί ο επισκέπτης της σελίδας μου μέσα από τον φυλλομετρητή του (browser). Αυτό μπορεί να γίνει και δωρεάν αλλά και με πολύ καλή ποιότητα και εύκολα, χρησιμοποιώντας κάποιο από τα content management systems όπως πχ. τα wordpress, joomla, drupal κλπ.

Τα CMS αυτά είναι τόσο εύχρηστα και απλά που ο σχεδιασμός και χειρισμός του ιστότοπου γίνεται παιχνίδι. Τίτλος, κείμενο και φωτογραφία αρκούν για δημιουργηθεί μια τέλεια σχεδιαστικά σελίδα. Συμπερασματικά, τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) είναι τα δωρεάν προγράμματα κατασκευής ιστοσελίδων υψηλού επιπέδου.

Domain, Server και κάποιο CMS είναι αναγκαία για την κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν
Domain Server και κάποιο CMS είναι αναγκαία για την κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν

Η απόφαση δημιουργίας δωρεάν ιστοσελίδας

Όπως καταλάβατε από τα παραπάνω, η κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν, είναι εφικτή. Έτσι, τα βάλαμε τα πράγματα κάτω και αποφασίσαμε να επενδύσουμε το χρόνο μας στην ανάπτυξη της δωρεάν ιστοσελίδας μας. Αρχικά η σκέψη είναι … άριστη. Μέσα από τη διαδικασία ανάπτυξης, θα καταλάβεις πως πρέπει να δομηθεί ο ιστότοπος που θέλεις να φτιάξεις. Θα οργανώσεις την πλοήγηση του, θα γράψεις τα κείμενα που θα υπάρχουν στις κατηγορίες του.

Τα έχουμε όλα free: Domain, hosting, CMS. Πάμε να πληκτρολογήσουμε στον πλοηγό μας (chrome, firefox, ie κλπ) τη διεύθυνση του domain μας. Απογοήτευση ε; Δεν υπάρχει τίποτα για να ξεκινήσουμε! Δεν υπάρχει τίποτα εκεί γιατί τώρα απαιτούνται μερικά πολύ σημαντικά τεχνικά βήματα.

Τεχνικά θέματα

Για να καταφέρουμε να δούμε και να διαχειριστούμε το site είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί το domain ώστε να “βλέπει” το server φιλοξενίας.  Για να ρυθμιστεί σωστά πρέπει να προσαρμοστούν οι DNS εγγραφές που θα πάρουμε από την υπηρεσία φιλοξενίας. Αφού γίνει η αλλαγή πρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση μέσω FTP στο server και να ανεβάσουμε τα αρχεία εγκατάστασης του WordPress, να δημιουργήσουμε τη MySQL βάση δεδομένων στην οποία θα συνδεθεί το CMS και να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές στα config αρχεία ώστε να συνδεθεί το site με την database. Στη συνέχεια τρέχουμε την εγκατάσταση και voila! Παράθυρο εισόδου στο δωρεάν website μας.

Βρίσκεστε σε αδιέξοδο με το τελευταίο βήμα; 

Δωρεάν εγκατάσταση CMS

Δυστυχώς όσο κι αν έψαξα, δε βρήκα πουθενά και κανέναν να προσφέρει δωρεάν εγκατάσταση CMS. Ωστόσο μπορείτε να την καταφέρετε σε περιπτώσεις που στο περιβάλλον διαχείρισης της δωρεάν υπηρεσίας hosting (cPanesl, Plesk) υπάρχει ενεργοποιημένη η δυνατότητα αυτόματης εγκατάστασης δωρεάν λογισμικού CMS.

Μην ξεχνάτε όμως πως βρισκόμαστε στο internet όπου η πληροφορία είναι ελεύθερη. Ψάχνοντας ελάχιστα, θα βρούμε βήμα-βήμα τη διαδικασία, η εκμάθηση της οποίας απαιτεί πολλές ώρες διαβάσματος και πρακτικής εξάσκησης. Είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της δωρεάν ιστοσελίδας σας που θα σας κοστίσει, τουλάχιστον σε χρόνο.

Συμφέρει στην πράξη η δημιουργία ιστοσελίδας δωρεάν;

Αν το “Ο χρόνος είναι χρήμα” βρίσκεται στο μυαλό σας τότε η ιδέα για την κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν είναι λάθος. Αν απλά θέλετε να το κάνετε για να εκπαιδευτείτε στη διαδικασία κατασκευής ιστοσελίδων τότε κάνετε πολύ καλά.

Εφόσον λοιπόν μιλάμε για ιστοσελίδα και όχι ιστολόγιο η ιδέα να επιδιώξουμε τη δωρεάν δημιουργία ιστοσελίδας δεν είναι και η ορθότερη.

Ένα τέτοιο δημιούργημα δε θα πληρεί καμία προδιαγραφή που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει επιτυχία:

  • Καλό Root domain name
  • Καλό server για επιδόσεις
  • Επαγγελματικό σχεδιασμό

Οι προσπάθειες για την κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν έχουν το πλεονέκτημα πως θα σας βοηθήσουν να ορίσετε τη δομή του ιστότοπου που θέλετε να κατασκευάσετε. Αν ο σχεδιασμός ιστοσελίδας είναι σωστός μπορείτε να φτιάξετε πολύ καλή ιστοσελίδα, με λιγότερα από 100€.

Η γνώση της δομής μιας ιστοσελίδας είναι το Α και το Ω για την κατασκευή της. Να το θυμάστε αυτό!

Συμπερασματικά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη λύση για την κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν. Η μόνη αξιόπιστη λύση για τη δημιουργία ιστοσελίδας δωρεάν είναι η δημιουργία της σε πλατφόρμα σαν το blogger ή το wordpress. Μπορείτε να ξεκινήστε σε κάποια από τις παραπάνω πλατφόρμες τις εργασίες για την κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν αλλά και πάλι θα χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα, έστω για να αγοράσετε domain name κάποια στιγμή.

Εφόσον η κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν δεν είναι μια σωστή λύση, προτείνουμε να δημιουργήσετε χωρίς επαγγελματική βοήθεια ιστοσελίδα Wordpress και κόστος λιγότερο από 100€. Για να σας βοηθήσουμε να τα καταφέρετε, δημιουργήσαμε έναν αναλυτικό οδηγό για την κατασκευή ιστοσελίδας με Wordpress βήμα-βήμα. Μόλις ολοκληρώσετε την ανάγνωσή του θα είστε σε θέση να δημιουργήστε ένα επαγγελματικό website σχεδόν δωρεάν.

  • Εάν τώρα αποφασίσατε πως χρειάζεστε μια επαγγελματική λύση κατασκευής, στη Front Page διαθέτουμε οικονομικά πακέτα κατασκευής για ιστοσελίδα Wordpress.
Scroll to Top