Φτιάχνω website μόνος μου με Wordpress

“Ξεκίνα και φτιάξε website μόνος σου. Εγώ μόνος μου το έφτιαξα, μήπως ανέβει η δουλειά.” Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του φίλου σου του Κώστα, που συναντηθήκατε προχθές και τα είπατε για λίγη ώρα; Αλήθεια σου είπε ο Κώστας, που αν διάβασε τα παρακάτω μπορεί και να πετύχει το στόχο του να ανέβει η δουλειά. Μπορείς να κατασκευάσεις website μόνος σου και θα σου πω εγώ πως θα το φτιάξεις. Απλά, γρήγορα, οικονομικά και οργανωμένα, για να πετύχεις όσο το δυνατόν καλύτερη δομημένη ιστοσελίδα. Αφού έχεις χρόνο να ξοδέψεις μην τον σπαταλήσεις άσκοπα.
Τη σκέψη “Φτιάχνω website μόνος μου” μπορεί να την κάνουν όλοι. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες, ενώ ο σκοπός της κατασκευής της ιστοσελίδας μπορεί να είναι από blog και προσωπικό website ως επαγγελματικό web site και eshop. Φίλε ετοιμάσου να πάρεις το χρίσμα στα “βαθύτερα νερά” του διαδικτύου. Ξεκινάμε την κατασκευή ακολουθώντας  τη λογική σειρά που θα ακολουθούσαμε για οποιαδήποτε κατασκευή:

1. Προεργασία

Η προεργασία είναι η σημαντικότερη εργασία κατά την κατασκευή ιστοσελίδας. Δεν ξεκινάμε να κάνουμε τίποτα χωρίς προεργασία. Όλοι οι επιτυχημένοι επαγγελματίες κάνουν σωστή προεργασία, κάθε φορά. Όλοι. Έτσι και το σωστό website θέλει σωστή προεργασία. Το πρώτο που θα κάνεις λοιπόν, πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι να πάρεις χαρτί και μολύβι. Σου χρειάζονται γιατί πρέπει να φτιάξεις το website σου πρώτα στο χαρτί. Βάλε κάτω τα πράγματα. Ξεκαθάρισε τους στόχους της ιστοσελίδας.
Πως είναι σωστό να παρουσιαστείς στην ιστοσελίδα;
Ενδεικτικά μπορείς να απαντήσεις στις ερωτήσεις για να αποφασίσεις το σχεδιασμό, να θέσεις τους βασικούς στόχους και να χρησιμοποιήσεις τεχνικές digital marketing για να τους πετύχεις:

 1. Παρέχεις μόνο μια υπηρεσία;
 2. Στη δουλειά σου ο επισκέπτης πρέπει πρώτα να διερευνήσει την αγορά και έπειτα να αποφασίσει;
 3. Θέλεις να πουλήσεις μια υπηρεσία ή ένα μόνο προϊόν online;
 4. Αρκεί μόνο μια σελίδα με όλες τις πληροφορίες ή χρειάζεται ένα μεγαλύτερο και ποιο περίπλοκο website ;
 5. Θέλω επιπλέον τηλεφωνήματα μέσω του website;
 6. Θέλω να λαμβάνω περισσότερα emails;

Απαντώντας έχεις συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες για να ξεκινήσεις να σχεδιάζεις στο χαρτί.

2. Σχεδιασμός

Τι θα σχεδιάσω;
Θα ορίσεις τις βασικές ενότητες της ιστοσελίδας. Εκτός από τις ενότητες “Επικοινωνία” και “Σχετικά με εμάς” πρέπει να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι υπηρεσίες και τα προϊόντα.  Αλήθεια, γνωρίζει κάποιος άλλος καλύτερα τη δουλειά σου; Κανένας δεν είναι ικανότερος από τον ίδιο τον επαγγελματία στο να σχεδιάσει σωστά τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής του στο χαρτί.

Φτιάχνω website μόνος μου
Κάπως έτσι πρέπει να δείχνει το σχέδιο που θα φτιάξετε στο χαρτί όταν φτιάχνεται μόνοι σας το website σας.

Ολοκληρώνοντας το design plan θα γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι η δομή της ιστοσελίδας. Για να συνεχίσουμε έχουμε δύο επιλογές.

 1. με SEO προεργασία
 2. χωρίς SEO προεργασία

Η σωστή επιλογή είναι η 1η. Πρέπει να προχωρήσουμε με σωστή SEO προετοιμασία, δλδ, να γίνει έρευνα λέξεων κλειδιών και έλεγχος του ανταγωνισμού για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή στρατηγική κατά το σχεδιασμό που θα βοηθήσει τη σελίδα να καταλάβει ανέλπιστα καλές θέσεις στα αποτελέσματα της Google από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες λειτουργίας της.
Το θέμα της SEO προετοιμασίας δεν αφορά όμως αυτό το άρθρο, αφού η ιστοσελίδα θα λειτουργήσει και χωρίς αυτή, οπότε δε θα το αναπτύξω περισσότερο. Θα συνεχίσουμε με τα βήματα που πρέπει να γίνουν εκ μέρους σας για να μπορέσετε να εφαρμόσετε το πλάνο σας.

3. Περιεχόμενο web site

Συγγραφή κειμένων και συλλογή multimedia υλικού. Γράψτε τα κείμενα που αντιστοιχούν σε κάθε σελίδα και συγκεντρώστε οπτικό υλικό για κάθε μια από αυτές ξεχωριστά. Προτιμήστε να τα δημιουργήσετε εξ’αρχής σε ηλεκτρονική μορφή, για να είναι εύκολη η μεταφορά τους με copy paste αργότερα στο wordpress. Μόλις τελειώσετε θα έχετε ολοκληρώσει το 90% της κατασκευής.

4. Τεχνικά θέματα

Domain Name

Όλες οι καταλήξεις ονομάτων χώρουΤο domain name ή όνομα χώρου είναι η ηλεκτρονική σας διεύθυνση και η επιγραφή, η ταμπέλα σας online. Πρέπει να καταχωρήσετε ένα, για να το πληκτρολογούν οι υποψήφιοι επισκέπτες σας και να σας βρίσκουν. Τα domain names υπάρχουν σε δεκάδες καταλήξεις και όχι μόνο σε onoma.gr. Μπορείτε πχ. να καταχωρήσετε domain.shop ή domain.store ή domain.apartments και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ltd’s.

Hosting

Είναι η υπηρεσία που αναλαμβάνει να φιλοξενήσει το website σας. Χωρίς domain και χωρίς hosting δε λειτουργεί τίποτα. Δεν είναι εύκολο να επιλέξεις αυτό που σου χρειάζεται. Οι επιλογές web hosting είναι πάρα πολλές αλλά ένα πακέτο shared hosting ειλικρινά είναι η καλύτερη επιλογή για το 65% των ιστοσελίδων. Με χαμηλές τιμές μπορεί να υποστηρίξει πολύ καλά, μικρά κυρίως website. Θα χρειαστεί να συνδεθείτε σε Control Panel (cPanel) για να ρυθμίσετε emails και να εγκαταστήσετε μόνοι σας το wordpress ή όποιο άλλο CMS θέλετε. Κατά την εγκατάσταση του CMS μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε εκατοντάδες έτοιμα δωρεάν wordpress themes.

Ρύθμιση Domain DNS

Απλά … είναι οι εγγραφές που πρέπει να συμπληρωθούν στο domain σας ώστε να συνδεθεί το όνομα χώρου με την υπηρεσία hosting. Δεν είναι δύσκολη η ρύθμιση των εγγραφών και αν δε τα καταφέρνετε ζητήστε από τον πάροχο της υπηρεσία hosting να το κάνει για εσάς (Ίσως υπάρχει χρέωση). Από τη στιγμή που θα ρυθμιστούν οι DNS εγγραφές, μπορεί να περάσουν έως 72 ώρες για να συνεργαστεί το domain με το hosting και να εμφανιστεί το website online.
Αν όλα έχουν γίνει σωστά μπορούμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή του website.

5. Ξεκινάω την κατασκευή με WordPress

Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να ξεκινήσουμε την πραγματική κατασκευή της ιστοσελίδας  με χρήση του content management system (CMS – Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου) wordpress.
Τι θα κάνεις; Πως θα ξεκινήσεις;
Θα αρχίζεις να εφαρμόζεις το πλάνο που δημιούργησες στο 1ο βήμα.
Πώς;
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι το wordpress. Επίσης, ο οδηγός κατασκευής ιστοσελίδας με wordpress για αρχάριους (δεν είναι δύσκολο και ο οδηγός στο link είναι αναλυτικότατος) θα σας δώσει επιπλέον βοήθεια για την κατασκευή. Για κάθε σελίδα που υπάρχει στο πλάνο σου θα φτιάξεις μια αντίστοιχη σελίδα στο WordPress. Σε κάθε σελίδα που θα δημιουργείς θα προσθέτεις το περιεχόμενο: κείμενα και εικόνες. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία θα καταφέρεις να φτιάξεις το website σου μόνος σου.

6. Συμβουλές για να προσέξεις όταν φτιάχνεις website μόνος σου:

 1. Έχοντας φτιάξει το πλάνο, συγγράψει το περιεχόμενο και συγκεντρώσει τα media που χρειάζεται κάθε σελίδα, να είστε σίγουροι πως έχετε ολοκληρώσει το 90% των εργασιών που θα έκανε ένας επαγγελματίας κατασκευαστής ιστοσελίδων, μέχρι να εμφανίσει τη δική σας ιστοσελίδα online. Το κόστος κατασκευής όταν όλη η ουσιαστική εργασία έχει γίνει πέφτει κατακόρυφα και το μόνο που σας χρειάζεται είναι domain και hosting.
  Στη frontpage.gr παρέχουμε domain names και web hosting υπηρεσίες. Αν δε θέλετε να ασχοληθείτε με το τεχνικό μέρος της κατασκευής υπολογίστε την τιμή της κατασκευής και ζητήστε προσφορά κατασκευής ιστοσελίδας που συμφέρει.
  Τώρα μπορείτε να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας στα SEO, SEM, PPC adwords και άλλες στρατηγικά σχεδιασμένες διαφημιστικές εκστρατείες.
 2. Προτείνουμε να κρατήσετε τις μηχανές αναζήτησης μακριά από το website σας, ρυθμίζοντας την αντίστοιχη επιλογή στο wordpress : Settings -> Reading (Ανάγνωση) : επιλέξτε το “Discourage search engines from indexing this site” ή στα Ελληνικά “Να απαγορεύεται σε μηχανές αναζήτησης η ευρετηριοποίηση του ιστότοπου. Επιτρέψτε στις μηχανές αναζήτησης να ευρετηριοποιήσουν τον ιστότοπό σας μόνο όταν έχετε τελειώσει με την κατασκευή.
Scroll to Top