Ρυθμίστε μόνοι σας τις αυτόματες ενημερώσεις στο Wordpress

Καταρχάς να τονίσω την αναγκαιότητα να είναι ενημερωμένα και το Wordpress αλλά και τα plugins της ιστοσελίδας σας. Τα updates είναι μια διαδικασία αναγκαία για κάθε website ή eshop που λειτουργεί με το wordpress.
Το Wordpress είναι δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα πράγμα που σημαίνει πως όλοι έχουν πρόσβαση στον πυρήνα του. Και οι κατασκευαστές ιστοσελίδων αλλά και οι κακόβουλοι hackers.

Ασφάλεια

Από τη στιγμή που wordpress χρησιμοποιούν για τη λειτουργία τους περισσότερες από το 30% των ιστοσελίδων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί στόχο συνεχών επιθέσεων. Ειδικές ομάδες αναζητούν διαρκώς κενά και προβλήματα στον κώδικα και μόλις ανακαλύπτουν κάποιο θέμα δημιουργούν μια αναβάθμιση. Η ασφάλεια είναι ο πρώτος λόγος που χρειάζεστε ενημερωμένη εγκατάσταση.

Νέες δυνατότητες

Πολλές κεντρικές αναβαθμίσεις του wordpress έρχονται με νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά που πολλές φορές διευκολύνουν τη χρήση του.

Πως θα ενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις του Wordpress

Το Wordpress διαθέτει δική του εσωτερική λειτουργία ενημερώσεων για αναβαθμίσεις. Κάθε φορά που κυκλοφορεί μια νέα έκδοση το wordpress σας ειδοποιεί με μήνυμα στην κεντρική οθόνη του control panel.  Πιέστε στο σύνδεσμο και τελειώσατε. Δε θα αναφερθώ καθόλου σε αυτή την επιλογή καθώς δεν ρυθμίζει αυτόματες ενημερώσεις αλλά αναβαθμίζει μόνο την τρέχουσα. Θα δούμε πως μπορούμε να ρυθμίσουμε τις αυτόματες ενημερώσεις στο cPanel ή με επεξεργασία του κώδικα του κεντρικού αρχείου ρυθμίσεων του wordpress.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορείτε να αντιμετωπίσετε μετά από μια αναβάθμιση είναι ασυμβατότητα με το theme ή με κάποιο plugin. Αυτό θα συμβεί συνήθως στις περιπτώσεις που το theme και plugins είναι αρκετά παλιάς κατασκευής. Πριν προχωρήσετε σε αναβάθμιση του wordpress βεβαιωθείτε πως το theme και τα plugins είναι συμβατά με την νέα έκδοση.
Καλού κακού κρατήστε ένα back-up της βάσης δεδομένων σας.

Αναβάθμιση wordpress από το cPanel

Αν η υπηρεσία hosting που χρησιμοποιείτε σας παρέχει Softaculus (όσους hosting providers γνωρίζουμε παρέχουν) τότε μπορείτε να ρυθμίσετε τις αυτόματες ενημερώσεις από το cPanel. Παρακάτω θα σας περιγράψω το πιθανότερο σενάριο καθώς οι επιλογές του cPanel μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα τον host.
Για να ρυθμίσετε τις αυτόματες αναβαθμίσεις στο WordPress με το Softaculous, πλοηγηθείτε στο cPanel στην WordPress, που συνήθως βρίσκεται στην καρτέλα One-Click Installers:

Κινηθείτε στην οθόνη προς τα κάτω στην περιοχή Current Installations και βρείτε το όνομα της ιστοσελίδας σας. Πιέστε στο εικονίδιο μολύβι :

Στην καρτέλα Edit Installation Detail, και βρείτε τις επιλογές Auto Upgrade:

Στο παράδειγμα ο πελάτης μας έχει ρυθμισμένες αυτόματες ενημερώσεις και backup

Αποθηκεύστε και είστε έτοιμοι !!

Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις χειροκίνητα

Όσο κι αν σας ακούγεται δύσκολο είναι μια διαδικασία πολύ απλή. Πρώτα από όλα χρειάζεστε έναν FTP client. Χρησιμοποιώ τον FileZilla. Φαντάζομαι τα στοιχεία εισόδου σας τα παρέχει ο provicer σας. Συμπληρώστε τα στοιχεία εισόδου στον FTP client και μεταφερθείτε στον public_html φάκελο.

Βρείτε το αρχείο wp_config.php, πιέστε δεξί κλικ επάνω του και επιλέξτε το View/Edit. Μόλις ανοίξει το αρχείο προσθέστε την παρακάτω γραμμή κώδικα

define( "WP_AUTO_UPDATE_CORE" , true );

Αποθηκεύστε τις αλλαγές και κλείστε το αρχείο. Αφήστε το Filezilla να ανεβάσει το αρχείο στον server. Αυτό ήταν. Τόσο απλό!

Αυτόματες ενημερώσεις με χρήση plugin

Με την χρήση κάποιου δωρεάν plugin μπορείτε να ρυθμίσετε αυτόματες ενημερώσεις για το wordpress και τα plugins. Υπάρχουν αρκετά στον κατάλογο του wordpress, διαλέξτε.
Αν πάλι δε θέλετε να το κάνετε μόνος σας, και θέλετε να απαλλαγείτε από το βραχνά των ενημερώσεων, μπορεί να το ρυθμίσει κάποιος από εμάς για λογαριασμό σας. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Scroll to Top